Môže naša strava ovplyvniť pleť a byť príčinou tvorby vyrážok? Prehľad výsledkov vedeckého výskumu

Môže strava spôsobiť akné?
Jedlo, ktoré konzumujeme môže spôsobiť, že sa pleť stane problematickou, alebo jej sklon k akné aspoň zhorší

Potraviny, ktoré konzumujeme, sa už dlhodobo spájajú so zdravím pokožky a aj výskum preukázal súvislosť medzi stravou a pleťou.*1 Napriek tomu zostáva vzťah medzi stravou a akné kontroverzný a často nepreukázaný.*2,3

Tento článok skúma najnovšie názory v tejto oblasti. Zameriava sa na konkrétne potraviny, najčastejšie spájané s akné a vysvetľuje dôvody pre túto spojitosť. Ak sa chcete dozvedieť viac o zmenách, ktoré by ste mohli ohľadom svojho stravovania zvážiť, a ak chcete získať kontrolu nad svojim akné, prečítajte si článok Ako môžem zmeniť stravu, aby som tým pomohol svojej pleti?

Aké druhy potravín sa najčastejšie spájajú so vznikom vyrážok a akné?

Existujú mnohé správy o vedeckom výskume, ktoré dospeli k záverom, že v spoločnostiach orientovaných na poľnohospodárstvo a v neindustrializovaných spoločnostiach sa vyskytuje menej prípadov akné, ako v krajinách západnej populácie.*4 30 rokov trvajúca štúdia na populácii Inuitov v severnej Kanade zo začiatku 70. rokov ukázala, že v čase, kedy populácia žila a stravovala sa tradičným spôsobom, nevyskytovali sa u nej žiadne prípady akné. Tie sa vyskytli až potom, keď do ich stravy pridali západné potraviny.*5,6. Súvisiace správy, či štúdie o prisťahovalcoch z írskeho vidieka do Spojených štátov*7, komunít na Papui-Novej Guinei a v Paraguaji*8 a vidieckych oblastí Kene*9, Zambie*10, Južnej Afriky*11 a Brazílie*12, boli tiež použité na podporu tvrdenia, že typické zložky západnej stravy môžu vyvolávať akné.

Hlavnými zložkami západnej stravy sú hyperglykemické sacharidy, mlieko (kravské) a saturované tuky. Existujú presvedčivé dôkazy, ktoré naznačujú, že potraviny s vysokým glykemickým indexom, spolu s mliekom, môžu s veľkou pravdepodobnosťou vyvolávať akné.*3 Sú známe ako stimulátory androgénov (mužských hormónov), ktoré zohrávajú dôležitú a preukázanú rolu pri vzniku vyrážok. Viac sa dozviete v článku Akné a hormóny.

Veda už menej jednoznačne hovorí o roli, ktorú môže zohrávať nedostatok určitých potravín pri vzniku akné, ale debata sa do značnej miery točí okolo nasledujúceho: rovnováha omega-3 mastných kyselín a omega-6 mastných kyselín, vlákniny, antioxidantov a zinku.

Môžu sladené potraviny spôsobiť akné?
Je všeobecne známe, že sladené potraviny vyvolávajú akné

Akné a potraviny s vysokým glykemickým indexom

Glykemický index (GI) je systém hodnotení potravín obsahujúcich sacharidy. Ukazuje ich vplyv na hladinu cukru v krvi. Sacharidy s vysokým glykemickým indexom sa rýchlo rozkladajú a spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Sacharidy s nízkym glykemickým indexom sa rozkladajú pomalšie, takže cukor v krvi stúpa postupne a pozvoľna. 

Potraviny s vysokým glykemickým indexom rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje, že naše telo produkuje viac inzulínu (inzulín je hormón produkovaný v podžalúdkovej žľaze, ktorý umožňuje ľudským bunkám využívať a ukladať cukor zo sacharidov). Inzulín stimuluje androgény (mužské hormóny), ktoré naopak stimulujú nadmernú tvorbu kožného mazu (seborea) a hyperkeratinizáciu (nadmernú produkciu buniek, ktorá spôsobuje zhrubnutie pokožky, čím dochádza k upchávaniu mazových žliaz). Seborea a hyperkeratinizácia sú kľúčové fázy pri vzniku problematickej pleti. Viac sa dočítate v článkoch Akné a hormóny a Ako vzniká akné.

Môže strava spôsobiť akné?
Západná strava s vysokým glykemickým indexom môže spôsobovať akné

Medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom patria: rafinované potraviny (biely cukor, biele pečivo, sladené potraviny - do tejto skupiny patria sladené nealkoholické nápoje a čokoláda, ktoré bývajú často uvádzané ako spúšťače akné ), zemiaky a biela ryža. Viac o možných dôsledkoch, ktoré majú tieto potraviny na vašu pleť, a o alternatívach, ktoré by ste možno mohli zvážiť, sa dočítate v článku Aké zmeny môžem urobiť v stravovaní, aby som pomohol svojej pleti so sklonom k akné?

Cukor môže spôsobiť akné tým, že stimuluje produkciu inzulínu
Cukor nepriamo aktivuje hormóny, ktoré zhoršujú akné

Akné verzus mlieko a ďalšie mliečne výrobky

Mlieko má relatívne nízku hodnotu glykemického indexu, ale je najčastejším typom potravy, spolupôsobiacim pri náhlom výskyte akné. V skutočnosti nedávna štúdia, ktorá analyzovala výskum vplyvu výživy na akné v rokoch 2004 až 2014, zistila, že mlieko a mliečne výrobky sú najviac skúmanou oblasťou.*3 Zároveň je potrebné povedať, že údaje v nej sú neoficiálne a niektorí vedci sa domnievajú, že komedogénny účinok mlieka je potrebné ešte dostatočne preukázať.

Môže mlieko spôsobiť akné?
Mlieko je typom potravy najčastejšie spolupôsobiacim pri náhlom výskyte akné.

U tých ľudí, ktorí zažívajú náhly výskyt akné po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov, je zrejme najpravdepodobnejšou príčinou hormonálny obsah. Kravy produkujú hormóny v období gravidity (rovnako ako u žien v tehotenstve). Tieto hormóny majú inzulínový účinok na ľudský systém a stimulujú androgény.

Opäť však neexistujú presvedčivé dôkazy o účinkoch iných mliečnych výrobkov (tvarohu, syra, jogurtu atd.) na akné, ale vzhľadom na to, že sú vyrobené z mlieka, pravdepodobne obsahujú podobné hormóny.

Viac o zmenách, ktoré by ste mohli zvážiť ohľadom stravovania, sa môžete dozvedieť v článku Ako môžem zmeniť stravovanie, aby som pomohol svojej pleti?

Zdroje

1 Nutrition and skin. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 17. september (3) 443-448

2 Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, apríl 2016, 33(2): 81-6

3 Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26. apríla 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

4 Acne and diet. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. september-október 2004; 22 (5): 387-93

5 Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16

6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156–89

7 Diet and acne revisited. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. december 2002; 138(12):1591-2.

8 Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. december 2002; 138(12):1584-90.

9 Skin diseases in Kenya. Klinická a histopatologická štúdia 3 168 pacientov. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. december 1968; 98(6):577-86.

10 Skin diseases in Zambia. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. október 1979; 101 (4): 449-53.

11 The age distribution of common skin disorders in the Bantu of Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. november 1968; 80(11):758-61.

12 Epidemiological survey of skin diseases in schoolchildren living in the Purus Valley (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.

13 Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic disease of Western societies. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

 

Súvisiace články

Eucerin Exkluziv Klub

Staňte sa členom!

  • Ponúkame užitočné informácie, ako správne ošetrovať rôzne typy pleti.
  • Budete dostávať správy o novinkách a výhodných akčných ponukách ako prví.
  • Môžete sa zúčastniť súťaží a exkluzívnych testovaní produktov zadarmo.

exkluziv klub

Registračný formulár