
Hoci je výskum zaoberajúci sa vzťahmi medzi výživou a akné nejednoznačný a kontroverzný,*1,2 väčšina vedcov sa zhoduje na tom, že vysoký glykemický index (GI) a priveľa mliečnych výrobkov môžu zhoršovať pleť so sklonom k akné.*2 Takisto sa intenzívne debatuje aj o potenciálnom vplyve iných potravín.
Tento článok sa zaoberá niektorými potravinami, ktoré bývajú najčastejšie spájané s tvorbou akné. Zdôrazňuje význam zdravej, vyváženej stravy a navrhuje, ako by ste mohli zmeniť zloženie konzumovaných potravín a monitorovať ich, s cieľom zistiť, či majú pozitívny vplyv na vašu pleť.
Viac o diskusii týkajúcej sa výživy a o tom, prečo o niektorých potravinách existuje domnienka, že vyvolávajú akné, sa môžete dočítať v článku Aké dôsledky môže mať strava na pleť so sklonom k akné.