akné a strava

Môže naša strava ovplyvniť pleť a byť príčinou tvorby vyrážok? Prehľad výsledkov vedeckého výskumu

3 min čítanie
Zobraziť viac

Potraviny, ktoré konzumujeme, sa už dlhodobo spájajú so zdravím pokožky a aj výskum preukázal súvislosť medzi stravou a pleťou.1 Napriek tomu zostáva vzťah medzi stravou a akné kontroverzný a často nepreukázaný.2,3

Tento článok skúma najnovšie názory v tejto oblasti. Zameriava sa na konkrétne potraviny, najčastejšie spájané s akné a vysvetľuje dôvody pre túto spojitosť. Ak sa chcete dozvedieť viac o zmenách, ktoré by ste mohli ohľadom svojho stravovania zvážiť, a ak chcete získať kontrolu nad svojim akné, prečítajte si článok Ako môžem zmeniť stravu, aby som tým pomohol svojej pleti?

Aké druhy potravín sa najčastejšie spájajú so vznikom vyrážok a akné?

Existujú mnohé správy o vedeckom výskume, ktoré dospeli k záverom, že v spoločnostiach orientovaných na poľnohospodárstvo a v neindustrializovaných spoločnostiach sa vyskytuje menej prípadov akné, ako v krajinách západnej populácie.4 30 rokov trvajúca štúdia na populácii Inuitov v severnej Kanade zo začiatku 70. rokov ukázala, že v čase, kedy populácia žila a stravovala sa tradičným spôsobom, nevyskytovali sa u nej žiadne prípady akné. Tie sa vyskytli až potom, keď do ich stravy pridali západné potraviny.5,6. Súvisiace správy, či štúdie o prisťahovalcoch z írskeho vidieka do Spojených štátov7, komunít na Papui-Novej Guinei a v Paraguaji8 a vidieckych oblastí Kene9, Zambie10, Južnej Afriky11 a Brazílie12, boli tiež použité na podporu tvrdenia, že typické zložky západnej stravy môžu vyvolávať akné.

sladené potraviny vyvolávajú akné
Je všeobecne známe, že sladené potraviny vyvolávajú akné

Hlavnými zložkami západnej stravy sú hyperglykemické sacharidy, mlieko (kravské) a saturované tuky. Existujú presvedčivé dôkazy, ktoré naznačujú, že potraviny s vysokým glykemickým indexom, spolu s mliekom, môžu s veľkou pravdepodobnosťou vyvolávať akné.3 Sú známe ako stimulátory androgénov (mužských hormónov), ktoré zohrávajú dôležitú a preukázanú rolu pri vzniku vyrážok. Viac sa dozviete v článku Akné a hormóny.

Veda už menej jednoznačne hovorí o roli, ktorú môže zohrávať nedostatok určitých potravín pri vzniku akné, ale debata sa do značnej miery točí okolo nasledujúceho: rovnováha omega-3 mastných kyselín a omega-6 mastných kyselín, vlákniny, antioxidantov a zinku.

Akné a potraviny s vysokým glykemickým indexom

nezdravá strava
Západná strava s vysokým glykemickým indexom môže spôsobovať akné

Glykemický index (GI) je systém hodnotení potravín obsahujúcich sacharidy. Ukazuje ich vplyv na hladinu cukru v krvi. Sacharidy s vysokým glykemickým indexom sa rýchlo rozkladajú a spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Sacharidy s nízkym glykemickým indexom sa rozkladajú pomalšie, takže cukor v krvi stúpa postupne a pozvoľna. 

Potraviny s vysokým glykemickým indexom rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje, že naše telo produkuje viac inzulínu (inzulín je hormón produkovaný v podžalúdkovej žľaze, ktorý umožňuje ľudským bunkám využívať a ukladať cukor zo sacharidov). Inzulín stimuluje androgény (mužské hormóny), ktoré naopak stimulujú nadmernú tvorbu kožného mazu (seborea) a hyperkeratinizáciu (nadmernú produkciu buniek, ktorá spôsobuje zhrubnutie pokožky, čím dochádza k upchávaniu mazových žliaz). Seborea a hyperkeratinizácia sú kľúčové fázy pri vzniku problematickej pleti. Viac sa dočítate v článkoch Akné a hormóny a Ako vzniká akné.

cukor a akné
Cukor nepriamo aktivuje hormóny, ktoré zhoršujú akné

Medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom patria: rafinované potraviny (biely cukor, biele pečivo, sladené potraviny - do tejto skupiny patria sladené nealkoholické nápoje a čokoláda, ktoré bývajú často uvádzané ako spúšťače akné ), zemiaky a biela ryža. Viac o možných dôsledkoch, ktoré majú tieto potraviny na vašu pleť, a o alternatívach, ktoré by ste možno mohli zvážiť, sa dočítate v článku Aké zmeny môžem urobiť v stravovaní, aby som pomohol svojej pleti so sklonom k akné?

Akné verzus mlieko a ďalšie mliečne výrobky

mliečné výrobky a akné
Mlieko je typom potravy najčastejšie spolupôsobiacim pri náhlom výskyte akné.

Mlieko má relatívne nízku hodnotu glykemického indexu, ale je najčastejším typom potravy, spolupôsobiacim pri náhlom výskyte akné. V skutočnosti nedávna štúdia, ktorá analyzovala výskum vplyvu výživy na akné v rokoch 2004 až 2014, zistila, že mlieko a mliečne výrobky sú najviac skúmanou oblasťou.3 Zároveň je potrebné povedať, že údaje v nej sú neoficiálne a niektorí vedci sa domnievajú, že komedogénny účinok mlieka je potrebné ešte dostatočne preukázať.

Môže mlieko spôsobiť akné?
Mlieko je typom potravy najčastejšie spolupôsobiacim pri náhlom výskyte akné.
U tých ľudí, ktorí zažívajú náhly výskyt akné po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov, je zrejme najpravdepodobnejšou príčinou hormonálny obsah. Kravy produkujú hormóny v období gravidity (rovnako ako u žien v tehotenstve). Tieto hormóny majú inzulínový účinok na ľudský systém a stimulujú androgény.

Opäť však neexistujú presvedčivé dôkazy o účinkoch iných mliečnych výrobkov (tvarohu, syra, jogurtu atd.) na akné, ale vzhľadom na to, že sú vyrobené z mlieka, pravdepodobne obsahujú podobné hormóny.

Viac o zmenách, ktoré by ste mohli zvážiť ohľadom stravovania, sa môžete dozvedieť v článku Ako môžem zmeniť stravovanie, aby som pomohol svojej pleti?

Odporúčané produkty

Nájsť najbližšiu lekáreň s výrobkami Eucerin